Hakkari İlahiyat Dergisi (HİD) yılda iki kere yayımlanan, ilahiyat ve sosyal bilimler alanlarında yeni çalışmaları teşvik eden ve kör hakemlik sistemini uygulayan uluslararası akademik bir dergidir. 2022 yılında yayın hayatına başlamıştır ve Türkiye’de ilahiyat alanında akademik platformlardan birisi olmak hedefiyle faaliyetlerini sürdürmektedir. Derginin öncelikli amacı, ilahiyat ve sosyal bilimler alanında gerçekleştirilmiş nitelikli ve özgün çalışmaları akademik çevrelerin dikkatine sunmak, akademik bilginin üretilmesine ve yayılmasına destek olmaktır. Bu bağlamda ilahiyat ve sosyal bilimler alanında oluşmuş mevcut bilgi birikiminin değerlendirilmesi, gerektiğinde tashih edilerek geliştirilmesi, yeni ve özgün fikirler üretilmesi amaçlanmaktadır.
HİD benimseyip ilan ettiği yayın ilkeleriyle uyumlu olarak üretilmiş akademik bilginin her formatına alan açmaktadır. Bu kapsamda araştırma makalesinin yanı sıra araştırma notu, kitap ve toplantı değerlendirmesi gibi farklı yazı türlerini de değerlendirmeye almaktadır. HİD’de İlahiyat Fakültesi’nde mevcut bütün çalışma alanlarıyla ilgili Türkçe, İngilizce, Arapça, Farsça ve Kürtçe gönderilen makaleler değerlendirmeye alınır. Bu alanların listesi şöyledir:
İslam Bilimleri: Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, Tasavvuf, Kıraat
Felsefe: İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Felsefe Tarihi, Mantık
Tarih: Dinler Tarihi, Siyer-i Nebi ve İslam Tarihi, İslam Mezhepleri Tarihi, Sanat Tarihi
Edebiyat: Türk-İslam Edebiyatı, Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı
Beşeri Bilimler Alanı: Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dini Musiki
• Hakkari İlahiyat Dergisi’ne yayımlanma talebi ile gönderilen yazılar (resim, şekil, tablo, harita, bibliyografya vb. malzeme hariç) 5000-10.000 kelime aralığında olmalıdır. Kitap tanıtımı çalışmalarında ise alt limit 1500 üst limit ise 2000 kelime olmalıdır.
• Hakkari İlahiyat Dergisi’ne gönderilen makaleler, Microsoft Office Word programında, Gövde metni Gentium Plus ile 12 punto büyüklüğünde ve 1.5 satır aralıklı; dipnotlar aynı karakterle 10 punto büyüklüğünde ve bir satır aralığıyla yazılmalı, paragraf başlangıçları soldan 1.25 cm olmalı ve dosya .doc veya .docx formatında kaydedilmelidir. Kenar boşlukları sayfanın her yanından 2.5 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır.
• Gönderilen makale 250-350 kelime aralığında Türkçe ve İngilizce özet (abstract), makale başlığı ve 5-8 kelime aralığında anahtar kelime (keywords) içermelidir.
• Abstract muhtevası makalenin çalışma metodunu, temel hedefini ve bulgularını ifade etmeli, makalenin giriş ve sonucundan özetlenmiş bir mahiyet arz etmemelidir.
Başlıklandırma, Dipnotlar ve Kaynaklar
• Atıflar ve notlar, sayfa altında dipnot sistemi ile verilmelidir.
• Dipnotlarda daha önceki bir dipnottaki kaynağın tekrar etmesi durumunda “adı geçen eser” anlamındaki a.g.e. vb. bir kısaltma kullanılmamalı, eserin kısaltılmış adı kaydedilmelidir.
HAKKARİ İLAHİYAT DERGİSİ YAYIN AHLAKI VE YAYIN İSTİSMARINA DAİR BEYANNAME
Bu beyannamedeki HİD kısaltması Hakkari İlahiyat Dergisi’ne işaret etmektedir. HİD, Hakkari Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından yayınlanan akademik bir dergidir. Yayınlanan bir yazının içeriği, zorunlu olarak Hakkari Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin veya HİD’in görüşlerini yansıtmaz.
Dergimize gönderilen anket ve benzeri çalışmalarda "Etik Kurulu İzni" alınmalıdır. Bu izin makale ile birlikte gönderilmelidir.
Bir yazarın bir türde birden fazla çalışması derginin aynı sayısı için değerlendirmeye alınmayacaktır.
YAYINCININ GÖREVLERİ
Yayınlama İlkeleri:
HİD, yılda bir kez yayınlanan ulusal akademik ve hakemli bir dergidir. HİD Editörler Kurulu periyodik olarak toplanır. Teslim edilen makaleler, önce HİD Editörler Kurulu tarafından ön-değerlendirmeye tabi tutulur. Hakemlenmeye uygun bulunan makaleler hakem görüşüne arzedilerek üç hakeme gönderilir ve en az iki hakemden olumlu görüş alınırsa, hakemlerce teklif edilen düzeltme ve değişikliklerin gerçekleştirilmesi halinde yayınlanır.
Gönderilecek olan makalelerin intihal raporunun maksimum sınırının %20 olması beklenmektedir. Bu sınırı aşan makalelerin kabulu söz konusu değildir.
Dürüstlük ve Tarafsızlık:
Yayın için gönderilen makaleler, tamamen akademik ve bilimsel kıstaslara göre değerlendirilir. Makalelerin değerlendirilmesinde yazarların cinsiyet, din, ırk, etnik köken, vatandaşlık, siyasi görüşleri, kurumsal ilişkileri hiçbir şekilde kıstas olarak kullanılmaz.
Gizlilik:
Editöryal ekip, teslim edilen makaleler hakkında yazar, hakemler, muhtemel hakemler ve editöryal üyeler dışında hiç kimseye bilgi vermez.
İfşa ve Çıkar Çatışması: HİD’ye teslim edilen ve fakat yayınlanmayan makalelerin içerikleri, yazarların rızası olmaksızın, editör ve Editörler Kurulu üyeleri tarafından kullanılamaz.
HAKEMLERİN GÖREVLERİ
Editöryal Karar Sürecine Katkı: Teslim edilen makalenin yayınlanıp yayınlanmayacağına HİD Editörler Kurulu tarafından karar verilmesinde hakem görüşleri oldukça büyük bir katkı sunar. Hakemlerin revizyon talepleri yazarlara iletilir ve makalenin akademik niteliğinin artırılmasında yardımcı olunur. Ancak HİD Editörler Kurulu, bir makalenin yayınlanıp yayınlanmayacağına dair kararı kendi uhdesinde bulundurur. Editörler Kurulu’nun HİD yayın kriterlerine göre yeterli görmediği revizyon, makalenin reddedilmesine gerekçe olabilir.
Dakiklik:
Makale değerlendirmede hakemlere 20 gün süre verilir. Fakat ilave süre isteyen hakemlere, derginin yayın aciliyeti ölçüsünde ek süre verilebilir. Değerlendirmesi için kendisine tevdi edilen makaleyi değerlendirme hususunda ehliyetli olmadığını düşünen hakemler veya kendisine verilen süre içerisinde değerlendirmeyi yetiştiremeyeceğini düşünen hakemler, bu durumu zaman geçirmeksizin HİD editörüne bildirmelidir.
Gizlilik:
Hakemlere değerlendirme için sunulan makaleler mahrem bir emanet olarak kabul edilmelidir. HİD Editörler Kurulu’nun izni ve rızası dışında makale başkalarıyla paylaşılmaz ve tartışma konusu edilemez. Yayınlanmamış makalelerin içerikleri yazarın izni olmaksızın hakemlerin kendi çalışmalarında kullanılamaz.
Tarafsızlık Standartları:
Hakem değerlendirmeleri objektif ve yapıcı olmalı, yazının akademik yeterliliğini esas almalıdır. Yazarların şahsiyetlerine yönelik eleştiriler uygun görülmez. Hakemler yaptıkları değerlendirmeleri destekleyecek açıklamalar ve argümanlar sunmalıdır. Hakemlik sürecinde yazılar ilmilik, tutarlılık, terminoloji kullanımı, dil ve üslup, başlık-muhteva uyumu gibi açılardan tahlil edilmelidir. HİD hakem raporlarında açık ve anlaşılır ifadeler kullanılmasını gerekli görerek, kanaat oluşturmayan ve şahsileştirilmiş değerlendirmeler ile gerekçelendirilmemiş onay ve redleri değerlendirmeye almaz ve bu durumdaki yazıları yeniden hakemler.
Kaynakların Belirtilmesi ve Muhtemel İntihallerin Belirlenmesi: Hakemler, değerlendirmeye aldıkları makalelerde yazarlar tarafından iktibas edilmeyen çalışmaları belirlemelidirler. Bir şekilde zikredilmemiş olan ifadelere, gözlemlere veya argümanlara dikkat çekilmelidir. Hakemler bu çerçevede değerlendirilen makaleyle daha önce yayınlanmış bir eser arasında bulunabilecek benzerliklere veya örtüşmelere editörün dikkatini çekmelidirler.
İfşa ve Çıkar Çatışması:
Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen imtiyazlı bilgiler ve fikirler gizli tutulmalı ve kişisel menfaat için kullanılmamalıdır. Hakemler rekabet, iş birliği veya başka türlü bir şekildeki bir ilişki dolayısıyla, değerlendirdiği makaleyle ilişkisi bulunan yazarlar, şirketler, kurumlar vs. ile yaşanabilecek çıkar çatışmasıyla sonuçlanacak makaleleri değerlendirmeyi kabul etmemelidirler.
Dergimizde yayımlanan makaleler için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.